Tuesday, March 3, 2015

Amarylliksen hoito joulun jälkeen

Monet ihmiset ostavat joulukukkia ''kertakäyttökasveina'' ja ajattelevat, että kasvi kuolee joulun jälkeen. Tämä ei kyllä pidä paikkaansa. Yksi joulukukka on helppo kukittaa uudelleen, kunhan hoitaa sitä hyvin kesällä. Kyseessä on nimittäin Jouluamaryllis. 

Kukinnan jälkeen (joulu-tammikuussa) Amaryllis aloittaa kasvattamaan lehtiä, jotka keräävät auringonvaloa kesän aikana. Kasvin lannoitus kannattaa aloittaa ajoissa, niin sipuli kasvaa seuraavaan syksyyn mennessä isoksi ja jaksaisi kukkia. 

Touko-kesäkuussa Amarylliksen voi siirtää ulos varjoisaan tai puolivarjoisaan paikkaan, jossa se kerää auringonvaloa ja myöhemmin syksyllä siirtää ravinteet lehdistä sipuliin.  

Alkusyksystä (elo-syyskuussa) Amaryllis tuodaan sisälle ja lehtien annetaan lakastua jolloin kesän ravinteet kulkeutuvat sipuliin ja sipuli kasvaa vielä vähän. Lehtiä ei kannata leikata pois vaan antaa niiden olla niin kauan ennen kun ovat keltaiset ja pehmeät. Sen jälkeen lehdet voi leikata tyvestä irti, jolloin jää vain pelkkä sipuli. Tämän jälkeen sipuli viedään pimeeseen ja viileähköön paikkaan n. kolmeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen kukkavanojen pitäisi näkyä sipulissa. Kun kukkavanat näkyvät voidaan sipuli istuttaa uuteen ruukkuun ja tuoda normaaliin valoon. 

Uudelleen kukitetun Amarylliksen kukinta ajoittuu usein tammi-helmikuuhun, mutta voi toki yrittää saada kasvi kukkimaan sopivasti jouluksi. Tämä uudelleen kukittaminen on mullakin ensi syksyn tavoitteena. Toivottavasti onnistun. Olen jo aloittanut kasvin lannoituksen ja annan lannoitetta viikottain.

No comments:

Post a Comment